TOP JO13-1 recht knap de rug en wint van ESA

Scheidsrechter

Khalifa, O.

Accommodatie

Onbekend

Op een novemberochtend met heerlijk voetbalweer (beetje guur, maar droog en een lekker zonnetje) heeft TOP JO13-1 drie overwinningspunten meegenomen, terug over de Waal en Maas naar het Brabantse land. Bij het Arnhemse ESA werd het 0-2.

Na twee nederlagen en twee keer een gelijkspel waarin ze zelf niet wisten te scoren, wilden de jongens graag weer eens het zoet van een overwinning proeven. Een nederlaag zou betekenen dat ze moesten afhaken bij de top. En dat terwijl ze de competitie zo mooi begonnen waren met vier overwinningen op rij. Geboden kansen afmaken was dus het devies en als de verdediging net zo gesloten zou blijven als in de meeste andere wedstrijden, dan moesten de Arnhemmers kind van de rekening worden. Maar dat zou niet zo eenvoudig worden: ESA draait bovenin mee en bleek ook daadwerkelijk een uitstekende tegenstander te zijn.

In het begin werd TOP door de thuisploeg aardig vastgezet op eigen helft. Een paar schoten van afstand werden naast of over geschoten en als er al tussen de palen gemikt werd, dan stond of lag doelman Brian Ooms op de goede plek. TOP was echter niet onder de indruk en ging ook zelf op jacht naar een doelpunt. Een paar mooie combinaties toonden aan dat er met durf en lef iets mogelijk moest zijn vandaag. Met twee dode spelmomenten was ook TOP dichtbij een treffer. Een corner vanaf rechts van Kian van Wanrooij werd door Vic van Houwelingen prachtig in de rechterbovenhoek gekopt. Maar alsof hij springveren onder zijn voetbalschoenen had, wist een verdediger van ESA de bal echter op miraculeuze wijze nog van de lijn te koppen. Even later werd een corner vanaf de linkerkant strak en hard voor het doel getrapt. Als iemand één van zijn lichaamsdelen tegen de bal had weten te krijgen, had dat ongetwijfeld de 0-1 betekend, maar helaas ging de bal tussen alles en iedereen door en verdween richting zijlijn. Halverwege de eerste helft was het dan toch raak. Op de helft van de tegenstander kreeg Raúl Konings de bal aangespeeld. Balvast en rustig om zich heen kijkend zag hij links Vic vertrekken. Hij onderkende de snelheid van de linksbuiten en met een subtiele steekpass zette hij hem vrij voor de keeper. Koelbloedig schoot Vic de bal halfhoog tegen de touwen: 0-1. Dit gaf vertrouwen en de jongens waren vastbesloten om met een voorsprong de rust te halen. Hiervoor moesten ze nog wel flink aan de bak. ESA beschikte over kleine wendbare middenvelders en een paar goede spitsen. In het soms drukke strafschopgebied van TOP,  zetten de verdedigers de Arnhemmers echter steeds de voet dwars. Kansen kregen zij toch wel degelijk, maar hun vizier stond niet op scherp en Brian keepte als een beest. Zo werd er thee gedronken met de stand in het voordeel van de Ossenaren.

Tweede helft
In de eerste minuut van de tweede helft kreeg ESA al meteen de kans op een gelijkmaker, maar Brian pareerde een schot van de doorgebroken rechtsbuiten. De bedoeling van de thuisploeg in de tweede helft was hiermee duidelijk aangegeven: ESA ging aanvallend op zoek naar een treffer. TOP wist echter standvastig en hardwerkend de voorsprong te verdedigen. De Osse ploeg kwam zelf ook prima voor de dag wanneer het de bal op het middenveld kon vasthouden. Met mooie driehoekjes werden de spitsen naar voren gestuurd. En elke keer bleken dat ook meer dan speldenprikjes te zijn. Uiteindelijk werd de marge verdubbeld: Boris Pelgrum speelde rond de middenlijn Raúl aan, die de bal diep speelde op Soufyan Akodad. De Arnhemse grensrechter hield terecht de vlag naar beneden en Soufyan kwam één tegen één tegenover de keeper te staan. Met een mooi geplaatst schot wist hij vanaf rechts de bal over de Arnhemse goalie te krijgen: 0-2. TOP voelde zich gesterkt: dit mocht niet meer uit handen gegeven worden. Met een tomeloze inzet werden de aanvalspogingen van ESA tenietgedaan. De backs Sofian Jansen en Sam van der Jagt waren hun tegenstander meestal de baas en als dat niet zo was, dan snelden centrale verdedigers Jayden Tan en Cas Snoeks wel toe om het dreigende gevaar af te wenden. Mogelijkheden kregen de Arnhemmers nog wel, maar van echt billenknijpen was er bij het Osse publiek geen sprake. Brian had nog een paar uitstekende reddingen en aan de andere kant van het veld kreeg Vic nog een mooie kans op de 0-3, maar zijn inzet was te zacht om echt gevaarlijk te zijn.

Op een bijna volwassen manier werd de voorsprong tot en met het laatste fluitsignaal vastgehouden en zo nestelt TOP zich keurig weer tegen de top aan. Met de minste tegentreffers (slechts 3(!) in 9 wedstrijden) en maar vier verliespunten minder dan de koploper, belooft het een spannend vervolg te worden in de 3e Divisie F.